Terug

Actie “Houd hen in balans”.

Download

Het honderdjarig jubileumvan Vondeloord zal gekoppeld worden aan de actie “Houd hen in balans”. Dit is een actie t.b.v. de SUP-therapie van Heliomare. Heliomare is een revalidatiecentrum dat in Wijk aan Zee gehuisvest is. Het ligt vlakbij Vondeloord en bestaat bijna net zolang als onze camping. Het was daarom ook meer dan logisch dat voor een goed doel dit revalidatiecentrum in aanmerking kwam. In de zomerperiode lopen wij er geregeld langs als wij naar het strand gaan. In het verleden zagen wij dan de patiënten in bedden op het balkon liggen waarbij de nonnen hen verpleegden.

Maar in de loop der tijd is er ook bij Heliomare veel veranderd. De patiënten liggen niet meer op het balkon maar komen wij tegen als zij bijvoorbeeld in een rolstoel naar het strand gaan of wij zien hen in het water op een surfboard waarbij zij dan bezig zijn met hun balans te vinden. Deze SUP-therapie is een nieuwe uitdagende vorm van therapie in de revalidatie na een neurologische aandoening zoals een beroerte.Jonge deelnemers gaan met een SUP (Stand Up Paddle) board de zee op. Dat is niet alleen leuk, maar draagt ook bij aan het neurologisch herstel. Bewegen door het zand, het water, de golven en alle inspanningen om op het board te komen zijn fysiek zeer intensief. Op het water lukt het niet om na te denken wat je moet doen. Om op het board te blijven word je gedwongen om gebruik te maken van automatische reacties. Omdat deze hersenactiviteit vaak ineen ander gebied zit dan de hersenschade zie je dat de bewegingen veel beter en soepeler gaan. Dit geeft vertrouwen en dat zie je terug in het gehele bewegingspatroon na de surfsessie. Van dichtbij hebben verschillende Vondeloorders kunnen zien wat voor een plezier de deelnemers aan deze therapie beleven maar ook dat patiënten die eerst onwennig op een board lagen en vaak ook in het water belandden, op den duur ophun knieën of zittend vooruit kwamen en hun balans vonden. Hier waren wij erg van onder de indruk en niet alleen wij, want ook familieleden van de patiënten kunnen van dichtbij deze vooruitgang aanschouwen.

 

Om deze therapie te optimaliseren en uit te breiden is geld nodig.Ons jubileum van Vondeloord wordt daarom gekoppeld aan dit doel. De actie “Houd hen in balans” is daarom in het leven geroepen. Net als de eerdere actie “Geef de mensen lucht” worden bedrijven aangeschreven met de vraag of zij relatiegeschenken, producten, vrijkaartjes etc. beschikbaar willen stellen voor een loterij of bingo, waardoor er dus geld beschikbaar komt voor SUP pakken, boards en kano’s.Mocht u zelf iets beschikbaar willen stellen dan is dat meer dan welkom en ook als u bedrijven kent die aan dit project willen meewerken, dan kunt u contact met hen opnemen of met mij zodat ik hen kan benaderen.

Naast het leveren van producten is het ook mogelijk om een donatie te doen. Mocht u in dit laatste geïnteresseerd zijn dan kunt u contact opnemen met mij per mail, namelijk houdheninbalans@ziggo.nl of fampschoen@ziggo.nl

Mocht u meer over deze actie willen lezen, dan kunt u dat vinden op https://surftherapie.nl/